Cîrlănaru, CITR: Zona imobiliară este sensibilă anul acesta la insolvențe, chiar dacă vorbim de companii cu active de doar 5-10 milioane de euro

Cîrlănaru, CITR: Zona imobiliară este sensibilă anul acesta la insolvențe, chiar dacă vorbim de companii cu active de doar 5-10 milioane de euro

Escaladarea prețurilor la materialele de construcții produsă acum doi ani este vizibilă azi. Cel puțin trei ansambluri rezidențiale au intrat în ultimele luni în insolvență, arată șeful Casei de Insolvență Transilvania (CITR). ”Alături de exporturi, zona de real estate este mai sensibilă la insolvențe, chiar dacă nici aici nu vom putea vorbi de vreo insolvență de amploare sistemică, ci de dezvoltatori ale căror active sunt între 5 și 10 milioane de euro, a declarat, pentru Economica.net, Dieter Cîrlănaru, CEO CITR.

”Cred că zona de real estate și de construcții, inclusiv materiale de construcții, aferente zonei de real estate este o zonă sensibilă la deschiderea de proceduri de insolvență în acest an, alături de zona exporturilor românești către UE”, spune Dieter Cîrlănaru.

Acesta explică faptul că insolvențele de anul acesta își au rădăcinile în creșterea puternică a prețurilor materialelor de construcții de acum doi ani. Această majorare a împins în marja de profit a dezvoltatorilor pentru că mai ales în zona de rezidențial, de apartamente, se lucrează foarte mult cu avans, cu antecontracte. Practic, dezvoltatorii fixau prețurile înainte să înceapă construcția, iar prețul construcției îți creștea ulterior.

În plus, zona de comercial care a fost frânată foarte tare în perioada pandemiei contribuie și ea. În acest moment se rulează foarte puțini metri pătrați de birouri, condiții în care, orice companie care nu mai produce cât producea înainte va avea acum o provocare.

”Deci în zona de real estate, pe lângă zona de exporturi, mi se pare cumva sensibilă. În rest nu vad un vraf în insolvențe”, spune CEO-ul CITR.

Specialistul în insolvențe arată că a văzut mai multe proceduri de insolvență sau concordat preventiv ale unor companii din zona real estate deschise în ultimele șase luni, și de asemenea și o presiune mai mare pe această zonă.

”Ceea ce am văzut sunt câteva proiecte mari care au intrat în procedură de insolvență la sfârșitul anului trecut, începutului 2024”, arată Cîrlănaru.

El menționează aici ansamblul rezidențial Qualis, din Brașov, intrat în concordat preventiv, Global Internațional Development, un dezvoltator cu un ansamblu de câteva blocuri în Otopeni și compania Vogh din Olimp, toate pe real estate. Sunt companii medii din punct de vedere statistic, cu 5 -10 milioane de euro active.

Chiar dacă există o presiune mai mare pe această zonă ”nu cred că va fi, nici aici, ceva de o amploare sistemică. Dar fiind un domeniu cu presiune, companiile care au marje mai subțiri sau care nu au capacitatea de a accesa o finanțare suficient de bună, vor avea de suferit. Si atunci, la un moment dat, ajungând la un dezechilibru între preț și cheltuieli și eventual cu un cost de finanțare mai mare, se generează un risc specific pentru companiile din real estate. Și nu în ultimul rând, inflația din ultimii doi ani, creșterea dobânzilor, sunt alte elemente care, teoretic, ar trebui să frâneze consumul produselor luate pe credit. Ori apartamentele sunt produse luate pe credit. Aceasta este mai mult o așteptare și o corelație naturală decât ceea ce am vazut efectiv în piață”, spune Paul Dieter Cîrlănaru.

Șeful CITR precizează că majoritatea companiilor din România, nu doar cele din real estate, care întâmpină acum dificultăți, apelează fie la amânarea la plată a datoriilor, fie la creșterea duratei creditului furnizor (există se pare și credit furnizor pe 12 luni), fie la reeșalonarea creditelor bancare. Tocmai de aceea, el crede că în cel mai electoral an al planetei, circa 24 de state au alegeri în 2024, statul va sprijini în continuare companiile, iar accentul va fi pus pe restructurare, amânarea la plată a datoriilor și creșterea procedurilor de concordat preventiv.

Lasa un raspuns

Adresa de email nu va fi publicata.