Compania de project management Vitalis Consulting mizează pe segmentul industrial, cu trei proiecte de fabrici: cea de baterii Tesla de la Brăila, de medicamente Stada de la Turda și de componente auto de la Gironda

Compania de project management Vitalis Consulting mizează pe segmentul industrial, cu trei proiecte de fabrici: cea de baterii Tesla de la Brăila, de medicamente Stada de la Turda și de componente auto de la Gironda

Vitalis Consulting, companie care oferă servicii de project management al construcțiilor, a încheiat anul 2023 cu afaceri similare anului precedent, situate în jurul a 20 de milioane de lei. Dintre principalele proiecte aflate în lucru, din domeniile industrial & manufactură și hotelier, se numără fabrica de baterii Tesla de la Brăila, fabrica de medicamente Stada din Turda, fabrica de componente auto de la Gironda, lângă Timișoara, precum și Grand Hotel Bulevard din București.

Rezultatul anului trecut este unul bun, în opinia lui Alexandru Samoilă, Managing Director al Vitalis Consulting, având în vedere contextul pieței imobiliare.

„În 2023 ne-am păstrat numărul de proiecte, dar îmbucurător este faptul că spre finalul anului am avut multe solicitări și chiar s-au concretizat câteva contracte care ne asigură pentru anul acesta o stabilitate bună”, explică Alexandru Samoilă pentru Forbes.

Compania se va ocupa de proiectul dezvoltării fabricii de baterii Tesla de la Brăila, amplasată pe o suprafață de 40.000 mp. Tesla Group, diferită de compania americană, este un furnizor ceh de soluții de energie durabilă, care va înființa la Brăila o unitate de producție a bateriilor, inclusiv auto, în cadrul Zonei Libere. Firma cehă intenționează să investească aici în jur de 450 de milioane de euro, iar 201 de milioane de euro va fi contribuția statului român. Potrivit reprezentantului Vitalis Consulting, în această perioadă se finalizează procesul de licitație pentru antreprenori, după care va urma execuția efectivă.

„Suntem implicați încă din faza de preconstrucție, ne ocupăm de tot ceea ce înseamnă pregătire, bugetare, studii de fezabilitate, coordonarea proiectării, coordonarea procesului de obținere a autorizațiilor, verificarea proiectului și altele”, a declarat Alexandru Samoilă.

Alte proiecte din domeniul producției & industrial sunt construirea fabricii de medicamente Stada de la Turda și a unei fabrici de componente auto la Gironda, lângă Timișoara. Recent, s-a finalizat și fabrica de hrană pentru animale Pet Factory, de lângă București, iar pentru fabrica de bere Heineken s-au efectuat anul trecut lucrări de actualizare a standardelor ISU.

Compania are în lucru câteva și proiecte din domeniul hotelier, precum Swissôtel de lângă Romexpo, al grupului Niro, și Grand Hotel Bulevard din centrul Capitalei, care va fi încadrat la cinci stele plus și urmează a fi deschis anul acesta.

În domeniul rezidențial, compania se ocupă de proiectul One Cotroceni Park dezvoltat de One United properties, 8 turnuri cu un regim de înălțime P+11E, totalizand 850 de apartamente și peste 1.000 de locuri de parcare, precum și de proiectul Avrig din zona Obor, care are mai multe faze de dezvoltare.

Pe segmentul de retail, la Craiova, Vitalis Consulting este implicată în reamenajarea centrului comercial Electroputere, unde sunt în curs de desfășurare lucrări de îmbunătățire a securității la incendiu.

„În prezent, expunerea noastră este mai semnificativă în domeniul industrial, logistic și hotelier, domenii care s-au dezvoltat mai mult în ultima perioadă în România. Unele proiecte au beneficiat și de ajutor de stat, deoarece aduc un plus de valoare în zona în care se desfășoară”, adaugă Alexandru Samoilă.

El consideră că producția din România a avut mult timp un handicap, însă, pe măsură ce se dezvoltă infrastructura, tot mai multe companii aleg să-și instaleze baze manufacturiere aici.

Potrivit reprezentantului Vitalis Consulting, zonele care se dezvoltă cel mai mult din acest punct de vedere sunt București, Cluj, Timișoara, Craiova, Alba Iulia, Brașov, Sibiu.

Brașovul în special începe să se dezvolte mai mult decât în anii trecuți și încearcă să recupereze de decalaj, atât în zona de producție, cât și cele de hoteluri și rezidențial.

„Sunt proiecte interesante care se anunță în zona Brașovului pe rezidențial. Și e normal, câtă vreme dezvolți infrastructură și creezi o autostradă sau un aeroport, deci ai posibilitatea să aduci turiști”. (A.S.)

În plus, în Brașov, până nu demult, dezvoltatorii aveau obligația să creeze câte două lucruri de parcare pentru fiecare apartament, ceea ce reducea mult din profitabilitate și din fezabilitatea proiectelor. În prezent, această prevedere a dispărut din regulamentul urbanist.

„Și în zona Moldovei începe să se vadă interes, odată cu autostrada care se construiește. Suntem în discuții pentru niște proiecte la Suceava și la Iași. De asemenea, la Bacău avem un proiect de reamenajare a unui spațiu comercial mare”, punctează Alexandru Samoilă.

În domeniul clădirilor de birouri, în prezent nu sunt proiecte mari în curs de dezvoltare în Capitală, iar tendința muncii hibride, scumpirea finanțării bancare și creșterea costurilor de construcție a pus pe stand by numeroase planuri de dezvoltare.

Reprezentantul Vitalis Consulting crede că nu există interes nici din partea proprietarilor de clădiri B de a le reamenaja și a le aduce la standarde mai ridicate, deoarece „fiecare clădire are, până la urmă, plaja sa de piață, iar cele din clasa B se închiriază cu bani mai puțini și vor atrage un anumit segment de companii”.

“Mai degrabă am observat tendința de a analiza posibilitatea să transformi clădirile de birouri de clasă B, în rezidențiale sau apart hoteluri, deci să le schimbi destinația. Dar este importantă clădirea și din punct de vedere al deschiderilor, arhitectural. Pentru că, dacă ai o clădire unde te îndepărtezi foarte mult de geam, ai deschideri mari și atunci se creează niște apartamente lungi, înguste și întunecoase. Sau dacă nu poți să respecți anumite norme, cum că fiecare dormitor trebuie să aibă cel puțin o fereastră și așa mai departe, atunci proiectele devin nefezabile”, conchide Alexandru Samoilă.

Compania se pregătește pentru un an aglomerat, așteptând finalizarea multor proiecte și continuând cu cele în care este implicată.

Lasa un raspuns

Adresa de email nu va fi publicata.