Vrei să cumperi o locuință, ai nevoie de un împrumut și nu știi ce să alegi între un credit ipotecar standard și unul luat prin programul Noua Casă? Iată care sunt recomandările pe care le-au primit participanții webinarului “Întreabă expertul” de la Doru Iliescu, General Managerul Imobiliare.ro Finance – brokerul de credite din cadrul grupului Imobiliare.ro.
“Eu aș alege un credit ipotecar standard. Noua Casă a fost și a rămas atractiv prin prisma acelui avans de 5%, care este însă aplicabil doar în cazul tranzacțiilor de până în 70.000 de euro. Nu îți poți cumpăra mare lucru cu această sumă, s-ar putea să nu merite efortul. Mai mult decât atât, la nivelul dobânzii, Noua Casă a ajuns mai scump decât un credit ipotecar standard”, a declarat Doru Iliescu în cadrul webinarului.
“Dobânda la Noua Casă este exclusiv variabilă, formată din marja băncii care este reglementată la 2% și IRCC, care în trimestrul I 2024 este de 5,97%. Deci vorbim despre o dobândă de aproape 8% versus dobânzile la creditele ipotecare standard care sunt, în acest moment, între 5,5% și 6%. Practic, ratele la un ipotecar standard sunt mai mici decât ratele la Noua Casă”, a mai explicat General Managerul Imobiliare.ro Finance.
Cele mai bune oferte dobânzi din piață sunt la ora actuală:
- 5,59% dobândă fixă pe 5 ani, 2,09%+IRCC din anul 6, pentru imobile construite după 2021(inclusiv), încadrate în Clasa Energetica A;
- 5,75% dobândă fixă pe 3 ani, 2,4%+IRCC din anul 4, pentru majoritatea imobilelor.
Ce trebuie să știi despre Noua Casă 2024?
Creditele Noua Casă sunt acordăate în lei, pentru achiziția unei singure locuințe, iar valoare maximă a creditului pe care îl poți accesa este de:
- 66.500 euro pentru locuințele al căror preț este de cel mult 70.000 euro, avansul solicitat fiind de 5%;
- 119.000 euro pentru locuințele al căror preț este de cel mult 140.000 euro, caz în care avansul solicitat este de 15%.
Pot fi cumpărare locuințe vechi sau noi, inclusiv construite prin programele ANL, pentru care documentele de recepție la terminarea lucrărilor de construcții s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat.
Programul Noua Casă permite și cumpărarea unor proprietăți cu valori ce depășesc 70.000 de euro, respectiv 140.000 de euro, cu condiția achitării diferenței din surse proprii.
Evoluția prețurilor locuințelor în 2024
Prețul mediu solicitat de proprietari și dezvoltatori pentru apartamentele scoase la vânzare în România a ajuns, la sfârșitul lunii ianuarie, la 1.510 euro/mp util, în creștere cu 6,5% față de începutul lui 2023, potrivit Indicelui Imobiliare.ro.
Cluj-Napoca a atins un nou record la nivel național, cu un preț mediu solicitat de 2.640 euro/mp util în prima lună acestui an. Al doilea cel mai scump oraș din țară este Brașov. Apartamentele pot fi cumpărate cu un preț mediu de 1.790 euro/mp util.
Capitala se află abia pe locul al treilea în clasament. Prețul mediu solicitat în acest caz este de 1.634 euro/mp util. Cele mai ieftine garsoniere pot fi găsite în zona Militari-Gorjului-Lujerului-Uverturii și pot fi cumpărate cu circa 41.950 euro. Cele mai ieftine apartamente cu 2 camere costă sub 61.000 euro și pot fi găsite în cartiere precum Ferentari sau Giurgiului.
Cumpărătorii achită, în medie, 1.581 euro/mp util pentru un apartament în Constanța și circa 1.500 euro/mp util pentru locuințe în Timișoara și Iași.
Lasa un raspuns