Cum vor companiile și dezvoltatorii să ne readucă în clădirile de birouri în 2024

Cum vor companiile și dezvoltatorii să ne readucă în clădirile de birouri în 2024

Piața de birouri din România încă încearcă să-și revină la capitolul prezență a angajaților în spațiile de lucru, dar încă se află departe de nivelul din anii pre-pandemici, iar într-o piață tot mai săracă în construcția de clădiri noi, lupta în atragerea de chiriași se duce acum în facilități, nu în metri pătrați, este de părere Stephen Burke, directorul de construcții din cadrul Forte Partners.

Dezvoltatorul imobiliar a livrat cea mai mare clădire de birouri din 2023 din Capitală, clădirea U Center 2, închiriind circa 30.000 de mp pătrați din cei 35.000 disponibili în total în clădire și se aflau deja în negocieri și pentru ceilalți 5.000 de mp.

A fost a doua clădire a unui proiect ce va avea și o a treia fază. Prima clădire din complexul U Center a fost deja lichidată către Forte Partners în 2022, când a fost cumpărată de compania fraților Pavăl.

Faptul că au fost singurii care au livrat o clădire atât de mare în Capitală a fost un avantaj, Forte Partners neavând foarte mulți competitori pe segmentul spațiilor noi.

În 2024, piața spațiilor de birouri din Capitală va fi și mai săracă decât în 2023, care nu a fost un an grozav. Cea mai mare clădire de birouri așteptată în acest an este AFI Loft, care va veni cu o suprafață de circa 16.000 mp.

În condițiile unui stoc atât de mic de spații noi, lupta se va da între clădirile deja existente, care nu mai pot vinde doar suprafețe în care pot fi acomodați angajații, ci și o serie de facilități care să fie atât de placul angajaților, dar și companiilor care sunt atente la costurile de operare, la consum, la eficiență energetică, multe dintre acestea fiind stimulate de cerințele politicilor ESG.

Wall Street a stat de vorbă cu directorul de construcții al Forte Partners pentru a afla ce înseamnă o clădire nouă din București și care sunt aspectele cele mai importante, care ar putea ajuta companii să-și readucă angajații la birou în 2024.

Acesta a vorbit folosind ca exemplu experiența recentă cu inaugurarea clădirii U Center 2. Potrivit lui, a contat mult locația, aceasta fiind aproape de Parcul Tineretului și de gura de metrou, dar și lipsa unei concurențe mai consistente pe piața de spații noi. Din ce ne spune acesta, înțelegem, însă că acceptul tot mai mare pus de dezvoltatorii și proprietarii de clădiri de birouri se îndreaptă către alte preocupări, dincolo de spațiul disponibil.

„A trecut vremea în care vindeai doar metri pătrați și spații de lucru. Suntem în momentul în care trebuie să vindem o experiență. Clădirile trebuie să fie foarte flexibile, trebuie să înțelegi care sunt tendințele în Europa, dar și în România. Evident, locația va rămâne mereu una importantă, mai ales în condițiile în care angajații nu vor să piardă timp în trafic”, a declarat, pentru wall-street.ro, Stephen Burke.

Mai departe, atractivitatea clădirilor, atât pentru companiile chiriașe, dar și pentru angajați în 2024 ține de mulți alți factori.

Sunt trei aspecte pe care o clădire trebuie să le asigure pentru a fi atractivă

Potrivit reprezentantului dezvoltatorului imobiliar, s-a schimbat radical felul în care trebuie să arate spațiul de birouri în ultimii ani, iar accentul pe angajați este tot mai mare, în condițiile în care companiile încearcă să-i atragă înapoi la birou.

„Sunt trei aspecte pe care trebuie să le asiguri, cel mai important fiind acela ca spațiul de lucru să fie cât mai primitor, astfel încât să le asigure utilizatorilor finali confortul de care au nevoie pentru a-și dori să muncească de la birou”, ne-a explicat Stephen Burke.

Pentru a face o clădire să fie primitoare, directorul de construcții al Forte Partners spune că trebuie să vii cu spații care să-i ajute pe angajați să se relaxeze, inclusiv cu spații de verdeață.

„Și nu poți face asta punând câteva ghivece în birou. Trebuie să vii cu soluții prin care să creezi o ambianță cât mai verde. Nu în ultimul rând, componenta sanitară este și ea importantă, deoarece confortul depinde și siguranța sanitară pe care o poate oferi o clădire de birouri”, a adăugat Burke.

Sunt aspecte pe care dezvoltatorii și proprietarii de clădiri de birouri le-au promovat tot mai mult în ultimii ani.

Al doilea aspect este interactivitatea clădirii cu utilizatorul, în sensul că li se oferă chiriașilor mai mult control asupra unor aspecte ale spațiilor de lucru. Ca exemplu, cei de la Forte Partners au dezvoltat o aplicație, împreună cu o companie de tehnologie din Cluj, gândită special pentru clădirea U Center 2.

Aplicația îi scapă pe angajați de ecusoane, accesul în clădire putând fi realizat direct de pe telefon. Lifturile vor fi acționate direct din aplicație și ele.

Mai mult, chiriașii pot vedea din aplicație câte locuri de parcare sunt disponibile, își pot rezerva un loc de parcare înainte de a veni la birou, astfel încât să nu fie nevoiți să caute un loc în vecinătatea clădirii. Pot rezerva și spații pentru întâlniri.

Totodată, la capitolul interactivitate dintre chiriași și clădire, li se oferă posibilitatea de a-și monitoriza și regla singuri consumul de energie în spațiile lor, oferindu-le opțiuni de control a sistemelor de climatizare pentru spațiile folosite sau nefolosite, astfel încât să-și eficientizeze consumul și să-și reducă facturile, utilizând resurse doar atunci când au nevoie de ele. Pot afla și când au uitat un geam deschis, dacă au uitat luminile aprinse și așa mai departe.

Pe lângă toate acestea, clădirea U Center folosește și un sistem de prognoză meteo, adaptându-și consumul în funcție de vremea de afară. Cu alte cuvinte, ne mai spune reprezentantul Forte Partners, clădirea este mult mai bine conectată și cu mediul înconjurător, eficientizând pe cât de mult posibil consumul de energie.

„Chiriașii își doresc mai multă flexibilitate și în această privință. Ei știu mai bine decât noi (dezvoltatorii/proprietarii – n.r.) cum vor să-și folosească spațiile închiriate”, ne-am mai explicat Stephen Burke.

Un alt aspect important pentru companii este cel al conformității cu criteriile ESG, companiile fiind obligate să-și găsească sedii în clădiri care sunt prietenoase cu mediul, atât în ceea ce privește consumul de energie, dar și emisiile de carbon.

„În 4-5 ani, gradul de conformitate la criteriile ESG vor fi la fel de importante precum locația unei clădiri de birouri”. Stephen Burke

Evident, instalarea de panouri solare pe acoperișul clădirilor este o practică tot mai întâlnită, cu scopul principal fiind acela de a reduce consumul de energie din surse externe, reducând costurile, dar și amprenta de carbon până aproape de zero.

„Sunt câteva modalități de a reduce amprenta de carbon, iar producerea de energie la fața locului este una dintre soluții. Luăm în calcul instalarea de panouri fotovoltaice pe acoperișurile clădirilor noastre, iar pentru clădirea U Centre 3 analizăm o serie întreagă de soluții. Deocamdată suntem în etapa de proiectare, așa că nu putem oferi mai mult informații, dar investim în aceste tehnologii care devin fundamentale pentru clădirile de birouri”, ne-a mai explicat Burke.

S-a schimbat și modul în care este abordată readucerea angajaților la birou

Încă de la eliminarea restricțiilor sanitare, companiile încearcă să găsească soluții de a readuce angajații la birou, dar nu este deloc un proces simplu. Munca de acasă sau hibridă sunt variantele mult mai agreate de cei mai mulți, iar atragerea lor înapoi la birou este în sine un proces care evoluează.

„Acum doi ani discuția legată de aducerea angajaților la birou era mai aprinsă. A fost o perioadă în care am realizat tot felul de prezentări cu motive pentru a reveni în clădirile de birouri, concentrându-ne pe alte aspecte. Acum, 50% dintre discuțiile cu chiriașii sunt despre cum poate atrage un anumit spațiu oamenii la birou”, ne-a explicat Burke.

Potrivit lui, multe companii, în special multinaționalele și companiile mari, efectuează studii și sondaje interne, colectează date despre utilizarea spațiilor, despre preferințele angajaților, astfel încât să-și optimizeze spațiile și să-i convingă pe angajați să vină la birou.

„Pandemia a accelerat transformarea pieței spațiilor de birouri cu 10 ani, iar noile generații de angajați vor un mediu de lucru total diferit. Companiile dialoghează tot mai mult cu angajații, pentru a descoperi preferințele lor, astfel încât să-și optimizeze spațiile și modul de operare”, ne-a mai spus Stephen Burke.

Companiile străine sunt surprinse de ce găsesc în România

În ceea ce privește capacitatea clădirilor din România de a răspunde la cerințele clienților, reprezentantul Forte Partners ne spune că proiectele noi, în special cele livrate în ultimii ani, sunt la același nivel și poate chiar mai sus decât cele din țările mai dezvoltate din Vest.

„Calitatea proiectelor din ultimii 4-5 ani este la nivelul oricărei piețe din Occident. Companiile străine vin aici cu propriile preconcepții legate de ce pot găsi în România, dar sunt foarte surprinși când aici și văd că există soluții pentru cerințele lor”, a remarcat Stephen Burke.

Cu alte cuvinte, multinaționalele care intră în contact pentru prima oară cu România au așteptări foarte reduse în legătură cu stocul de spații de birouri.

Potrivit directorului de construcții de la Forte Partners, îmbunătățirea stocului a venit ca urmare schimbării criteriilor cele mai importante în ceea ce privește dezvoltarea clădirilor.

„Înainte, clasificarea de clădire de clasă A era dată de ferestrele mari și de înălțimea încăperilor. În prezent, contează foarte mult nivelul dotărilor și facilităților oferite de o clădire de birouri. În trecut, clienții întrebau de suprafețe și câte posturi de lucru puteau instala, în timp ce nu prea îi interesa consumul. În urmă cu 10 ani, consumul era un aspect chiar irelevant. Acum, componenta de consum ocupă o mare parte din discuții. Companiile caută clădiri și spații cât mai eficiente în această privință, pentru a-și asigura un nivel al costurilor cât mai redus”, ne-a mai spus Stephen Burke.

Noile politici ESG obligă companiile să caute spații de birouri care să întrunească criteriile de sustenabilitate, de eficiență energetică, iar dezvoltatorii caută și ei să răspundă acestor criterii pentru a rămâne relevanți în ochii investitorilor, băncilor, chiriașilor și angajaților, procentul celor care spun că nu vor să lucreze într-o clădire poluantă fiind tot mai mare. Chiar și dacă aceasta este doar o scuză de a nu veni la birou, aceasta poate fi eliminată din lista de scuze, dacă se fac investițiile corespunzătoare.

Lasa un raspuns

Adresa de email nu va fi publicata.