Despăgubirile achitate anul trecut în baza asigurărilor pentru locuinţe au crescut cu 63% – date UNSAR

Despăgubirile achitate anul trecut în baza asigurărilor pentru locuinţe au crescut cu 63% – date UNSAR

Companiile de asigurări au achitat anul trecut despăgubiri de peste 169 milioane de lei în baza asigurărilor pentru locuinţe, în creştere cu 63% faţă de valoarea achitată în 2022, respectiv peste 103 milioane lei, se arată într-un comunicat al Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR).

Peste 85% din valoarea acestor despăgubiri, respectiv 145 milioane lei, au fost plătite în baza asigurărilor facultative pentru locuinţe, în creştere cu circa 44% faţă de cele din 2022, scrie Agerpres.

„Anul trecut a fost unul marcat de multe evenimente care au afectat inclusiv locuinţele noastre. Acest fapt este confirmat şi de despăgubirile plătite de către companiile de asigurări, care au crescut. În acest context, este cu atât mai important să avem grijă de locuinţele noastre, pentru ca fiecare dintre noi să fie #sigurACASA, alături de cei dragi”, a declarat Alexandru Ciuncan, preşedinte & director general al UNSAR.

Asigurarea facultativă de locuinţă poate oferi garanţia reparării sau a înlocuirii bunurilor afectate în caz de dezastre naturale (cutremure, inundaţii sau alunecări de teren) sau de incendii, explozii, furtuni, spargeri de conducte, defecţiuni ale centralei termice, daune ale bunurilor electronice/electrocasnice sau chiar ale panourilor fotovoltaice.

„Ca în fiecare an, primăvara încep să-şi facă simţită prezenţa diverse fenomene atmosferice care pot produce daune semnificative locuinţelor noastre. Cu doar 1 din 10 români pregătit financiar în cazul unui dezastru, accesarea unei asigurări facultative ar trebui să fie o prioritate pentru fiecare dintre noi”, a declarat Alina Bărbulescu, specialist Asigurări Bunuri & Proprietăţi în cadrul UNSAR.

În România, asigurările facultative se pot încheia doar pentru acele locuinţe care sunt deja protejate printr-o poliţă obligatorie PAD. Poliţele facultative oferă un nivel de protecţie extins, la valoarea reală a clădirii şi/sau a bunurilor deţinute. De asemenea, o asigurare facultativă poate fi personalizată prin clauze speciale dedicate, în funcţie de specificul fiecărei locuinţei şi de nevoile individuale ale clienţilor – de exemplu, se pot acoperi inclusiv prejudiciile produse vecinilor.

Înfiinţată în 1994, UNSAR – Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România reprezintă 22 de companii de profil care deţin o pondere de peste 90% din piaţa locală de asigurări. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federaţiei Asigurătorilor şi Reasigurătorilor Europeni – Insurance Europe.

Lasa un raspuns

Adresa de email nu va fi publicata.