Extrasul de carte funciară este considerat actul de identitate al unui imobil sau teren. Acesta este indispensabil pentru o serie de proceduri, cum ar fi tranzacționarea bunului, obținerea unui credit imobiliar/ipotecar, realizarea succesiunii sau eliberarea autorizației de construire. Documentul poate fi de mai multe tipuri, în funcție de motivul pentru care îl soliciți.
Ce este extrasul de carte funciară
Extrasul de carte funciară reprezintă un document oficial care conține informații cu privire la situația tehnică, juridică și economică a unui imobil sau teren, aflat în evidența Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI).
Acesta furnizează date privind identitatea proprietarilor, suprafața și descrierea bunului, vecinătăți, ipoteci, drepturi de uzufruct, litigii, istoricul proprietarilor și al tranzacțiilor, valoarea impozitării.
Ulterior achiziționării unui imobil, dreptul de proprietate al cumpărătorului se intabulează în cartea funciară.
Componentele extrasului de carte funciară
Extrasul de carte funciară pentru informare este alcătuit din 3 secțiuni:
- Descrierea imobilului: Conține toate datele tehnice cu privire la proprietate, cum ar fi localizare, suprafață, numărul construcțiilor, camerelor, numărul cadastral, scopul utilizării;
- Proprietari și acte: Această parte este compusă din titlurile de proprietate și documentele doveditoare, cum ar fi contractul de vânzare-cumpărare sau certificatul de moștenitor, dar și alte informații, precum relațiile dintre proprietari, servituți, dezmembrăminte, strămutări;
- Sarcini: Conține toate actele juridice înscrise, cum ar fi proceduri de executare, ipoteci, interdicții de înstrăinare, promisiuni de vânzare-cumpărare, somații, sechestre.
Tipuri de extras de carte funciară
Extrasul de carte funciară poate fi de mai multe tipuri:
- Extrasul de carte funciară pentru informare – conține toate informațiile cu privire la statutul proprietății în momentul solicitării actului, cum ar fi număr cadastral, suprafață, cote de teren, cotele părților comune, număr de încăperi, sarcini care grevează asupra bunului și identitatea proprietarilor. Se eliberează în scop informativ, deci nu poate fi utilizat pentru încheierea tranzacției imobiliare. Totuși, se poate utiliza pentru a face dovada proprietății;
- Extrasul de carte funciară in extenso – conține aceleași informații precum extrasul pentru informare, însă este completat de istoricul proprietății din momentul construcției până în prezent, cum ar fi date privind foști proprietari și tranzacțiile anterioare. Nu are valoare juridică;
- Extrasul de carte funciară pentru autentificare – furnizează toate informațiile cu privire la proprietari și imobil/teren. Poate fi solicitat doar de către notar, la cererea proprietarului, atunci când are loc procedura de vânzare-cumpărare a bunului. Documentul are o valabilitate de 10 zile, perioadă în care cartea funciară este blocată pentru protejarea tranzacției.
Când se eliberează extrasul de carte funciară
Actul se eliberează de către Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară din județul în care este situată proprietatea, prin depunerea unei cereri. Alternativ, se poate opta pentru eliberarea online a documentului, accesând site-ul oficial al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară.
Cât costă extrasul de carte funciară:
- pentru informare: 20 RON/exemplar
- in extenso: 5 RON/pagină
- pentru autentificare: 40 RON/exemplar
Acesta se eliberează în 2 zile lucrătoare, cu excepția zilei în care a fost depusă cererea. Totuși, în situații urgente, poate fi eliberat rapid contra unei taxe suplimentare în cuantum de 4 ori mai mult, pe lângă plata serviciului în regim normal. Astfel, în regim de urgență, prețurile ajung la 100 de lei pentru extrasul de informare și la 200 de lei pentru cel de autentificare.
Extrasul de carte funciară pentru informare și in extenso sunt documente publice, astfel încât oricine poate cere informații cu privire la un imobil sau un teren. Extrasul de autentificare, în schimb, poate fi solicitat doar de către notar, fiind unul dintre documentele necesare pentru vânzarea unei locuințe.
Documentul este indispensabil pentru:
- Încheierea tranzacțiilor imobiliare;
- Eliberarea certificatului de urbanism și a autorizației de construire;
- Obținerea unui credit imobiliar/ipotecar;
- Eliberarea actului de identitate;
- Procedura de succesiune;
- Racordare la gaze sau electricitate;
- Înființarea unei societăți comerciale.
Prin urmare, extrasul de carte funciară este un document oficial, necesar pentru numeroase proceduri legate de proprietate.
Lasa un raspuns