Guvernul grec ia în considerare planuri de a crește substanțial pragul pentru ca investițiile imobiliare să se califice pentru un permis de ședere de cinci ani, un program cunoscut pe scară largă numit Golden Visa, a declarat vineri premierul Kyriakos Mitsotakis, scrie Kathimerini. Măsura ar face parte din măsurile de atenuare a cererii și de reducere a prețurilor în creștere ale vânzărilor și închirierilor de proprietăți pe piața locală.
Răspunzând unei întrebări adresate de liderul PASOK Nikos Androulakis cu privire la escaladarea crizei imobiliare în timpul unei sesiuni în Parlament, premierul Kyriakos Mitsotakis a indicat că pragul pentru programul Golden Visa în centrele urbane și insule ar putea fi potențial ridicat la 800.000 de euro. El a precizat că pragul de 250.000 de euro va rămâne pentru zonele fără presiune rezidențială.
În plus, Mitsotakis a menționat că guvernul va explora posibilitatea de a cere persoanelor care achiziționează proprietăți în cadrul programului Golden Visa să semneze contracte de închiriere pe termen lung.
Premierul a minimalizat însă influența programului asupra prețurilor imobiliarelor.
“Este convenabil să atribui vina unui singur răufăcător pentru orice problemă complexă”, a remarcat el, menționând că doar 7% din tranzacțiile imobiliare din ultimii ani au fost legate de Golden Visa.
Pe baza datelor Ministerului Politicilor de Imigrare, între ianuarie și noiembrie 2023, permisele acordate investitorilor din Marea Britanie au crescut cu 77,8%, ajungând la 370 (de la 208), în timp ce cele pentru israelieni au crescut cu 77,6%, ajungând la 183 (de la 103).
Recent, Australia a eliminat așa-numita „viză de aur”, care acorda investitorilor bogați din străinătate dreptul de a locui în această țară. Concepută pentru a atrage afaceri străine, aceasta a fost eliminată în cadrul unei revizuiri a imigrației după ce guvernul a constatat că „producea rezultate economice slabe”, notează BBC.
Criticii au susținut de mult timp că acest sistem era folosit de „funcționari corupți” pentru a „parca fonduri ilicite”.
Acesta va fi înlocuit cu mai multe vize pentru lucrători calificați.
Mii de vize de investitor semnificativ (SIV) au fost acordate prin intermediul programului începând din 2012, 85% dintre solicitanții acceptați provenind din China, potrivit datelor guvernamentale.
În august 2023, Bloomberg nota că programele lansate de mai multe state europene care acordă cetăţenia în schimbul unor investiţii funcţionează în continuare, în pofida apelurilor venite din partea tuturor politicienilor pentru a le elimina. În Grecia şi Portugalia, numărul de ‘vize de aur’ acordate în ultimele luni a crescut iar în Italia şi Spania solicitările au atins un nivel record.
Peste 132.000 de persoane au obţinut cetăţenia prin intermediul acestor programe între 2011 şi 2019 chiar dacă criticile din mediul politic s-au intensificat deoarece programele de tip ‘vize de aur’ au fost asociate cu creşterea preţurilor la imobiliare şi reglementările relaxate. Membri ai Parlamentului European şi Comisiei Europene au îndemnat ţările membre UE să pună capăt acestor programe, iar Irlanda şi Marea Britanie au făcut acest lucru.
Premierul portughez a anunţat în luna februarie că ţara sa va pune capăt acestui program, precizând că „nimic nu justifică acest regim special”. Grecia a dublat pragul de investiţii, de la 250.000 până la 500.000 de euro în anumite părţi ale ţării, necesar pentru cei care vor să obţină cetăţenia. Muntenegru a promis că va pune punct propriului program iar Spania analizează dacă să majoreze pragul minim de investiţii, de la 500.000 până la un milion de euro, sau să pună punct programului.
Cu toate acestea, există puţine dovezi în teren că ‘vizele de aur’ sunt mai greu de obţinut.
Lasa un raspuns