Mitiska vrea un nou portofoliu de parcuri de retail după ce a parafat cea mai mare tranzacție în 2023. Următorul proiect se construiește la Pitești

Mitiska vrea un nou portofoliu de parcuri de retail după ce a parafat cea mai mare tranzacție în 2023. Următorul proiect se construiește la Pitești

Dezvoltatorul belgian de parcuri de retail Mitiska continuă investițiile pe plan local după vânzarea unui portofoliu de 25 de parcuri de retail către LCP Group, parte din M Core. Tranzacția este cea mai mare realizată în 2023 pe piața imobiliară de la noi. Economica.net a întrebat compania care sunt planurile de viitor. Un nou parc de retail se va deschide anul acesta la Pitești.

Tranzacția prin care Mitiska a vândut către o subsidiară a grupului M Core, cu active de 5,2 miliarde de lire sterline, cele 25 de parcuri de retail din România a însemnat depășirea valorii duble a investiției originale, pe o durată medie a deținerilor de cinci ani.

Belgienii vor continua investițiile pe plan local, dar nu doar pe segmentul de retail, acolo unde și-a securizat un stoc de proiecte, ci vor să intre și pe segmentul logistic, cu spații urbane de depozitare.

„Mitiska va continua să fie un investitor activ pe piața din Romănia și ne-am construit un stoc de noi proiecte de parcuri de retail și continuăm să căutăm noi oportunități pe alte segmente ale proprietăților de proximitate, cum sunt spațiile individuale de depozitare, spații urbane logistice și proiecte industriale de tip multi-let”, a declarat pentru Economica.net, Tomas Cifra, Managing Director pentru Romania, Republica Cehă și Sloavcia din cadrul Mitiska REIM.

Compania are în construcție un parc de retail la Pitești, care din informațiile Economica.net, va avea la finalizare 22.000 de mp de spații comerciale și chiriași precum Leroy Merlin, primul din oraș, Burger King, TEDi, Takko, Dr. Max, Sinsay, Pepco și alți retaileri.

„Avem încă trei proiecte în pregătire și lucrăm în prezent la asigurarea achiziției terenurilor. Prin urmare, este prea devreme în tot acest proces pentru a comunica locațiile, dar acestea sunt toate în orașe de nivel 1, cu populații cu mult peste 100.000 de locuitori. Nu dezvăluim valoarea proiectelor de dezvoltare în curs sau cu valoare adăugată”, a declarat Tomas Cifra.

Alături de partenerul din România, Square 7 Properties, compania caută terenuri pentru a construi din nou un portofoliu care să acopere cererea din partea retailerilor și a consumatorilor, dar și a investitorilor pentru astfel de proiecte.

„Noile investiții sunt realizate din partea MEREP 3, cel mai nou fond al nostru care are capitaluri proprii actuale de 170 de milioane de euro”, ne-a mai spus oficialul companiei.

Pe harta extinderilor se află nu doar orașele mari, dar și cele care au cel puțin 20.000 de locuitori și care nu au spații moderne de retail.

„Pentru parcuri de retail continuăm să căutăm terenuri în România unde există posibilitatea de a reamenaja sau dezvolta parcuri de retail în locații urbane strategice, de-a lungul principalelor artere ale orașelor, situate întotdeauna la câțiva pași de mari zone rezidențiale sau de birouri și care să le transforme în destinații pentru cumpărăturile zilnice”, mai spune Cifra.

Extindere pe un nou segment

Mitiska caută oportunități de extindere și pe piața spațiilor logistice urbane. Modelul de business al companiei este de a identifica parteneri pe plan local

„Căutăm să ne extindem și pe alte segmente ale imobiliare cu proprietăți imobiliare de proximitate, cum ar fi spații industriale ușoare de tip multi-let, spații individuale de depozitare și proiecte urbane de logistică”, a mai spus Cifra pentru Economica.net.

Compania are un parteneriat similar pentru piața din Belgia cu STORO, un dezvoltator de spații individuale de depozitare. Mitiska de concentrează cu acest business pe piața din Belgia, totuși acest tip de spații de depozitar este „complementar abordării noastre investiționale”, mai spune oficialul companiei, care e în proces de căutare a unor parteneri locali pentru a a crește acest segment în România, dar și pe alte piețe europene.

Dezvoltatorul vede o cerere în creștere pentru proiecte industriale ușoare, care să fie închiriate de mai multe companii, și asta pentru că tot mai multe firme mici și mijlocii caută spații care să fie aproape de baza de clienți, dar și de angajați.

„Nearshoring-ul este, de asemenea, o tendință care stă la baza acestei oportunități în România, dar și în alte părți. Designul flexibil al dezvoltărilor imobiliare de proximitate într-un cadru cu utilizare mixtă este ideal pentru satisfacerea diferitelor modele de afaceri și cerințe de spațiu ale IMM-urilor”, mai spune Cifra.

Mitiska REIM are sediul în Belgia, fiind principalul investitor din Europa specializat în investiții imobiliare care cuprind parcuri de retail, proiecte industriale ușoare de tip multi-let, spații individuale de depozitare și proiecte urbane de logistică.

Lasa un raspuns

Adresa de email nu va fi publicata.