Mult așteptata criză imobiliară

Mult așteptata criză imobiliară

De vreo câțiva ani încoace, criza a fost propovăduită cu orice ocazie. Fie în mediul online, fie la tv și radio, sau la orice colț de stradă, toată lumea (sau aproape toată lumea) aștepta criza imobiliară. Scăderi mari de prețuri și prăbușirea pieței imobiliare era un vis așteptat de mulți. Vis pentru unii, coșmar pentru alții.

Însă atunci când aștepți un lucru cu atâta ardoare, ba chiar te și pregătești pentru asta cu bani puși deoparte pentru momentul mult așteptat… nu se întâmplă nimic. Ba chiar constați că prețurile nu o iau în jos cum te-ai așteptat, ci în sus. Mult în sus. Iar ce ai pus deoparte pentru doua camere, îți mai ajunge acum abia pentru o garsonieră. Iar dacă dezvoltatorul te mai obligă și la un loc de parcare, situația se schimbă radical.

Pe grupurile de Facebook dedicate investitorilor imobiliari se discută la fiecare stire dacă nu cumva ‘acum’ se declanșează criza. Pentru ca pe margine stau o mulțime de investitori pregătiți cu cash, căci așa au învățat dupa precedenta criza imobiliară: să cumperi în criza, atunci “când e sânge pe străzi”. Doar ca investitorii rămân de cele mai multe ori cu buza umflată sau mai bine zis “cu banii în buzunar”, căci criza se lasă așteptată.

A venit pandemia, a trecut pandemia – criza nu a venit. A venit chiar și un razboi la graniță, moment numai bun de declanșat o criză imobiliară. N-a fost nici de data asta. Ba chiar au venit scumpiri ale materialelor de construcții, iarăși un moment excelent pentru mulți de a preconiza căderea imobiliară. Nu s-a intâmplat.

Pe la colțuri, unii vorbesc că deja e criză, doar că efectele nu le simțim momentan. Deci criză e, doar că nu o vedem. S-a mai spus asta și în pandemie.

Unii analiști sunt ceva mai precauți: vom vedea doar corecții de preț, chiar dacă momentan imobilele sunt supra-evaluate. Alții în schimb sunt din ce în ce mai rezervați în a da pronosticuri. Au greșit de prea multe ori în analize, pentru a mai da verdicte categorice.

Vine criza? O mai așteptăm mult? Sau mai bine zis, mai are sens să o așteptăm?

În realitate, nimeni nu știe. Criza poate veni chiar și mâine, fie ca ne dorim sau nu.

Important nu este ‘dacă vine’ sau ‘când vine’, ci important e cat de pregătiți vom fi în acel moment. Mâine, peste un an sau poate peste cinci.

Lasa un raspuns

Adresa de email nu va fi publicata.