Nicușor Dan, dat în judecată de dezvoltatori imobiliari

Nicușor Dan, dat în judecată de dezvoltatori imobiliari

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, spune că unii dezvoltatori imobiliari, “nemulțumiți că nu mai pot construi la fel ca în timpul administrațiilor anterioare”, l-au dat în judecată pe el, personal, iar suma cea mai mare care i-a fost cerută drept despăgubire este de 75 de milioane de lei.

El a precizat că, în momentul de față, Primăria Capitalei este implicată în 300 – 400 de litigii din domeniul urbanismului, iar jumătate dintre aceste procese vin din administrația anterioară.

“Sunt două tipuri de procese. Sunt procesele care vin din administrația trecută, fie pe PUZ-uri, fie pe autorizații; sunt 150 – 200. Surpriza este că noi facem o analiză înainte să reprezentăm. Surpriza este că 50% din oamenii care contestă au dreptate. Și instanțele le dau dreptate. Adică au fost autorizații cu etaje plus, care nu respectau distanța față de vecin, nenumărate. Și mai sunt, mergând pe cutumă, sunt oameni, mai ales firme, care cer de la noi ceva. Noi zicem: ‘Nu e legal ce ceri’ și ei ne dau în judecată, ca să ne oblige. Câteodată mă dau și pe mine, personal, în judecată. Cel mai mult mi-au cerut mie, personal, 75 de milioane de lei. Mai sunt și acestea vreo 150 – 200; cam astea sunt litigiile pe urbanism”, a explicat edilul general, la B1 TV.

Nicușor Dan a explicat că aglomerările în trafic sunt generate de faptul că nu au fost respectate prevederile Planului Urbanistic General din anul 2000 și s-a construit “mult prea dens”, fără să fie prevăzute spații verzi sau grădinițe și școli în noile cartiere.

“Noi vedem cum arată orașul, vedem aglomerări mari de blocuri în care nu vedem școală sau grădiniță și vedem că se blochează traficul. De exemplu, în zona dinspre Popești, în fiecare dimineață e nenorocire, pentru că s-a construit mult prea dens. Și sunt multe alte locuri în oraș în care s-a întâmplat fenomenul acesta. Noi avem un regulament al orașului, Planul Urbanistic General din 2000, și ei (dezvoltatorii imobiliari – n.r.) veneau la Consiliul General și spuneau: ‘Vreau să construiesc mai mult decât îmi zice PUG-ul’. Sau preluau o fostă bază industrială – e logic să construiești, să nu avem industrie în mijlocul orașului – dar e o prevedere legală care spune că, dacă iei o bază industrială și o transformi în locuire, trebuie să dai fiecărui locuitor de acolo 20 de metri pătrați de spațiu verde. Ei nu dădeau. Și, acum, când am venit să aplicăm în sfârșit legea, ei sunt deranjați că și-au făcut niște planuri de afaceri pe cum mergea înainte și nu mai merge acum”, a afirmat primarul general.

Lasa un raspuns

Adresa de email nu va fi publicata.