Notar reţinut în dosarul privind înşelăciuni cu apartamente construite în Ploieşti. 16 persoane au fost păgubite

Notar reţinut în dosarul privind înşelăciuni cu apartamente construite în Ploieşti. 16 persoane au fost păgubite

Un notar a fost reţinut, joi seară, în dosarul privind înşelăciuni cu apartamente construite în municipiul Ploieşti, au declarat, surse judiciare pentru Stirile ProTV.

Potrivit acestora, notarul Tudose Maria este acuzată de 19 infracţiuni de complicitate la înşelăciune şi fals intelectual, constând în faptul că i-a ajutat pe dezvoltatorii complexului imobiliar White Tower să inducă în eroare persoanele vătămate prin autentificarea promisiunilor de vânzare-cumpărare cu privire la mai multe apartamente din acest complex pe care nu le-au notat în cartea funciară, iar apoi a autentificat contractele de vânzare-cumpărare ale aceloraşi apartamente către alte persoane.

Anterior, instanţa a dispus în acest dosar arestarea preventivă a avocatului Vlad Nichita şi a doi reprezentanţi ai dezvoltatorului imobiliar, care sunt membri ai aceleiaşi familii (mamă şi fiu), Lupu Mărioara şi Lupu Mihai, iar în cazul altei persoane pentru care s-a cerut arestarea preventivă, notarul Tudose George-Radu, instanţa a dispus măsura arestului la domiciliu.

Potrivit unui comunicat emis anterior de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Ploieşti, în acest dosar au fost efectuate 15 percheziţii domiciliare la sediul unor dezvoltatori imobiliari din complexurile de locuinţe White Tower şi City Gate din Ploieşti, birouri notariale şi cabinete de avocatură, fiind puse în executare opt mandate de aducere.

“În fapt, în perioada 18.10.2016 – 20.10.2023, un dezvoltator imobiliar din Ploieşti, prin folosirea de mijloace frauduloase, respectiv convenţii scrise autentificate de către trei notari publici din Ploieşti, au indus în eroare un număr de 16 persoane vătămate, cauzându-le acestora un prejudiciu total în valoare de 985.500 euro şi 424.091 lei (în total 1.071.174 euro). În concret, dezvoltatorul imobiliar încheia promisiuni de vânzare-cumpărare ale unor apartamente de locuit, urmate de achitarea integrală de către persoanele vătămate a contravalorii acestora şi apoi le înstrăina prin contracte de vânzare-cumpărare în formă autentică către alte persoane”, spun procurorii.

În continuarea activităţii infracţionale, un avocat din cadrul Baroului Prahova, prin înţelegere cu reprezentanţii dezvoltatorului imobiliar, a folosit două societăţi comerciale, pe care le controla în fapt, pentru a declanşa procedura falimentului dezvoltatorului imobiliar, astfel încât persoanele vătămate să fie în imposibilitatea de a-şi recupera prejudiciul, explică anchetatorii.

“Anterior deschiderii procedurii de insolvenţă, reprezentanţii dezvoltatorului imobiliar, împreună cu avocatul şi alte persoane, au urmărit lichidarea frauduloasă a activelor din patrimoniu, prin cesiunea cu titlu gratuit a unor bunuri imobile şi retrageri considerabile de sume de bani din conturile entităţii economice. Reprezentanţii dezvoltatorului imobiliar au fost asociaţi cu avocatul în cadrul edificării Complexului de locuinţe City Gate din Ploieşti. În prezent, reprezentanţii dezvoltatorului s-au retras din acest proiect de dezvoltare imobiliară, locul acestora fiind luat de către o altă societate comercială, care a devenit asociatul în afaceri al avocatului”, se mai arată în comunicat.

Lasa un raspuns

Adresa de email nu va fi publicata.