Criza economică și financiară din 2008 a plecat din SUA, o dată cu intrarea în incapacitate de plată a celor nu au mai putut să-și plătească ratele la creditele pe care le-au contractat, iar acum, piața imobiliară americană a generat un volum uriaș de credite, ia un sfert dintre acestea prezintă un risc uriaș, relatează BusinessInsider.
O cantitate uriașă de datorii imobiliare comerciale scadente anul trecut au primit o extindere până în 2024, dar lucrurile nu par mult mai încurajatoare la momentul actual, cu rate ale dobânzilor încă ridicate, iar practica muncii de acasă ține prețurile pe piața de birouri din SUA la un nivel scăzut.
Experții trag un semnal de alarmă de luni de zile, iar avertismentele devin din ce în ce mai grave.
„Piața imobiliare este o epavă de tren care se mișcă lentă”, a declarat, expertul și fondatorul „The Bear Trap Report”, Larry McDonald, pentru Fox Business News.
Un munte de 2,2 trilioane de dolari în datorii imobiliare comerciale (adică din partea unor proprietari sau dezvoltatori de clădiri comerciale) este de așteptat să ajungă la maturitate până în 2027, aducând un val de potențiale dificultăți, pe măsură ce proprietarii refinanțează clădirile la rate mult mai mari.
Pe măsură ce valorile scad pentru multe proprietăți comerciale, în special în sectorul de birouri, proprietarii ar putea fi forțați să injecteze mai mult capital propriu în proprietate sau să predea cheile înapoi creditorului (băncilor).
Din totalul de credite, circa 700 de miliarde de dolari reprezintă un risc ridicat de intrare în incapacitate de plată.
Potrivit lui McDonald, trilioanele de datorii imobiliare care ajung la scadență, împreună cu o grămadă de datorii corporative de 1,9 trilioane de dolari, vor forța Rezerva Federală (Fed) americană să reducă ratele în acest an.
Adevărata sursă de suferință pentru creditele ipotecare comerciale este sectorul de birouri.
În Washington D.C., aproximativ 25% din spațiile de birouri sunt ocupate într-o zi de vârf, a declarat Don Peebles, CEO al Peebles Corporation, în același interviu, iar orașul New York are un stoc de spații de birouri goale (neînchiriate) echivalent cu 10 clădiri Empire State.
Potrivit lui Don Peebles, pandemia a schimbat modul în care lucrează oamenii, iar ratele dobânzilor au crescut foarte repede, neexistând o cale de a evita această situație. Acesta sugerează că ratele mai mici ale dobânzilor vor salva unele clădiri, unii proprietari, dar nu majoritatea dintre ei.
Peebles subliniază necesitatea reducerii dobânzilor la credite din partea Fed pentru a evita adâncirea acestor probleme legate de creditele imobiliare.
Lasa un raspuns