PMB face exproprieri pentru continuarea Parcului Liniei în sectorul 6. Trenul Metropolitan propus de Nicușor Dan, tras pe linie moartă

PMB face exproprieri pentru continuarea Parcului Liniei în sectorul 6. Trenul Metropolitan propus de Nicușor Dan, tras pe linie moartă

Consiliul General al Municipiului București urmează să discute miercuri, 31 ianuarie un proiect pentru exproprierea unor terenuri proprietate privată și cale ferată pentru continuarea Parcului Liniei, un proiect pe care Primăria sectorului 6 l-a început în mai 2022. Exproprierile se fac pentru etapa a II-a a amenajării Parcului Liniei, tronsonul între strada Lujerului și Valea Cascadelor. Costul de aprox. 7 milioane lei este acoperit de la Bugetul Primăriei sector 6, iar ulterior, terenurile trec în administrarea Consiliului Local sector 6.

Pe acest traseu, Primarul General, Nicușor Dan a propus încă de la începutul mandatului o linie de Tren Metropolitan (Cotroceni -Gara de Vest) care să utilizeze pe cât posibil infrastructura feroviară (nefolosită din anii 90), dar primarul sectorului 6, Ciprian Ciucu, pe atunci Președinte PNL București a explicat că proiectul propus de Nicușor Dan nu este matur, nu are finanțare și nici nu mai poate lăsa terenul viran, focar de infecție. Astfel, Ciucu a început lucrările pentru amenajarea Parcului Liniei în mai 2022 și le-a inaugurat un an mai târziu, transformând zona insalubră într-un loc de agrement.

Pentru Parcul Liniei, tronsonul dintre Strada Liniei și Valea Cascadelor sunt supuse exproprierii 45 de terenuri, iar valoarea despăgubirilor este de 7 milioane lei : “Se aproba declansarea procedurilor de expropriere pentru imobilele proprietate privata situate pe amplasamentul lucrarii de utilitate publica din zona cuprinsa între Valea Cascadelor, Strada Lujerului, calea ferata si teren adjacent aferent, pentru obiectivul de investitii “Amenajare zona promenada si agrement – strada Liniei, tronson str. Lujerului – str. Valea Cascadelor”, conform planului din Anexa nr. 1 si a listei din Anexa nr. 2, care fac parte integranta din prezenta hotarare.
Art. 2. Se aproba ca justa despagubire pentru imobilele proprietate privata situate pe amplasamentul lucrarii de utilitate publica din zona cuprinsa între Valea Cascadelor, Strada Lujerului, calea ferata si teren adiacent aferent, pentru obiectivul de investitii ,, Amenajare zona promenada si agrement – strada Liniei, tronson str. Lujerului – str. Valea Cascadelor” suma în valoare totala de 7. 100. 498 lei, reprezentand suma globala estimata a despagubirilor compusa din valorile individuale aferente despagubirilor estimate, conform Raportului de evaluare realizat prin raportare la expertizele întocmite și actualizate pentru
anul 2022 de Camera Notarilor Publici, valabile și pentru anul 2024.”

Exproprierea se face pe 12 500 mp. proprietate privată și costă 6,2 milioane lei, pentru 161 mp. construcții se alocă 364 000 lei, iar pentru 2400 metri liniari de cale ferată despăgubirile costă 191 000 lei.

Pe lângă linia Gara de Nord-Aeroport Otopeni, următoarele trasee deservite de serviciile Trenului Metropolitan București ar putea fi București-Scoviștea și București-Fundulea.

Tot miercuri, Consiliul General va supune votului proiecte pentru modificarea exproprierilor necesare modernizării bulevardului Prelungirea Ghencea și lărgire strada Iuliu Hațieganu etapa II în sectorul 4.

Lasa un raspuns

Adresa de email nu va fi publicata.