Preţurile locuinţelor din Germania au înregistrat cel mai sever declin de când s-a început publicarea datelor, în 2000

Preţurile locuinţelor din Germania au înregistrat cel mai sever declin de când s-a început publicarea datelor, în 2000

Preţurile la apartamentele şi casele din Germania au înregistrat anul trecut cel mai sever declin, cel puţin de la începutul mileniului, valoarea acestora scăzând în medie cu 8,4% comparativ cu 2022, transmite DPA.

„Acesta este cel mai semnificativ recul anual de când s-a început publicarea datelor, în 2000, şi primul din 2007”, a anunţat vineri Oficiul federal de statistică (Destatis).

Preţurile proprietăţilor rezidenţiale au înregistrat creşteri importante în perioada 2008 – 2022. Băncile se aşteaptă ca anul acesta să se încheie perioada de preţuri scăzute, în urma reducerii dobânzilor.

În districtele urbane, scăderea preţurilor la casele decomandate şi semidecomandate a fost de 11% în trimestrul patru din 2023, comparativ cu perioada similară din 2022, iar la apartamente declinul a fost de 7%.

Cifrele reprezintă date medii şi există un decalaj semnificativ între preţurile clădirilor moderne, eficiente energetic, şi cele ale proprietăţilor cu consum mare de energie.

Totuşi, cererea pentru locuinţe în Germania rămâne ridicată, în special în marile oraşe, cum ar fi Berlin, Hamburg, Munchen, Koln, Frankfurt, Stuttgart şi Dusseldorf, pe fondul imigraţiei ridicate. Sectorul construcţiilor este în criză, în urma majorării dobânzilor şi a creşterii preţurilor la materialele de construcţii.

Guvernul nu a reuşit să-şi îndeplinească obiectivul de a construi anual 400.000 de locuinţe noi. Institutul IfW se aşteaptă în acest an la finalizarea a aproximativ 225.000 de locuinţe, faţă de circa 270.000 de locuinţe în 2023.

Fără subvenţii şi reduceri de taxe, experţii cred că va fi un deficit de aproximativ 830.000 de apartamente în Germania, în 2027, a avertizat recent Federaţia Imobiliară Germană (ZIA).

„Este aproape imposibil să construieşti în prezent. Oricine construieşte astăzi va da faliment”, susţine şeful ZIA, Andreas Mattner.

Şi Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank) a atras atenţia că locuinţele germane încă sunt supraevaluate, în pofida scăderii preţurilor în 2023, deoarece a crescut costul creditelor ipotecare.

Timp de un deceniu, dobânzile scăzute au alimentat un boom imobiliar în cea mai mare piaţă de investiţii imobiliare din Europa. Dar majorarea dobânzilor şi creşterea costurilor cu materialele de construcţii au dus la cea mai mare criză imobiliară din ultimele decenii, iar o serie de dezvoltatori au intrat în insolvenţă.

Lasa un raspuns

Adresa de email nu va fi publicata.