Ai cumpărat cu Noua Casă și acum vrei să vinzi sau să închiriezi locuința? Iată ce trebuie să știi

Ai cumpărat cu Noua Casă și acum vrei să vinzi sau să închiriezi locuința? Iată ce trebuie să știi

Ai cumpărat o locuință prin programul Noua Casă, dar acum din diverse motive vrei să renunți la ea? Poate că ai decis să te muți într-un alt oraș sau chiar să pleci în străinătate, poate ai găsit o proprietate mai spațioasă sau, în cel mai negru scenariu, nu mai faci față ratelor lunare care au impact tot mai puternic asupra stabilității tale financiare și te vezi nevoit să renunță la locuință. Indiferent de situație, trebuie să știi că există soluții.

Cum poți închiria imobilul dobândit prin Noua Casă

Dacă vrei să scoți la închiriere o locuință cumpărată prin programul Noua Casă trebuie să urmezi o serie de pași.

  1. Imobilul cumpărat prin programul Noua Casă poate fi închiriat doar cu aprobarea băncii finanțatoare. Așadar, primul pas este să mergi la bancă și să ceri un acord scris;
  1. După obținerea documentului anterior, următoarea etapă este să soliciți în scris acordul Ministerului Finanțelor Publice – Direcția Generală de Trezorerie şi Datorie Publică, atașând acordul băncii și copia contractului de garantare;
  2. Atât acordul Ministerului Finanțelor Publice, cât și cel al băncii, vor trebui prezentate apoi la ANAF, odată cu înregistrarea contractului de închiriere.

Cum poți vinde imobilul cumpărat prin Noua Casă

Pentru a putea înstrăina un imobil achiziționat prin Programul Noua Casă, principala condiție este împlinirea a 5 ani de la achiziție. Ai două cazuri în care poți vinde locuința:

  1. Prin rambursarea integrală, anticipată sau la termen a creditului, cu acord de radiere emis de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, la solicitarea scrisă a băncii.
  1. Prin preluarea creditului de către o persoană eligibilă în cadrul programului. Ulterior, la solicitarea scrisă a băncii, FNGCIMM va emite un act adițional. În cazul preluării contractului de finanțare, banca îşi dă acordul, atât în nume propriu, cât şi în numele Statului român pentru preluarea finanțării şi a dreptului de proprietate.

Criteriile de eligibilitate pentru creditul Noua Casă

În cazul în care ai decis să vinzi locuința înainte de împlinirea celor 5 ani de la achiziție și nu îți permiți achitarea integrală a creditului, trebuie să găsești un cumpărător eligibil care să preia ratele.

Criteriile de eligibilitate pentru programul Noua Casă sunt:

  • Beneficiarul fie nu deține în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul/soția o locuință, fie deține un imobil cu o suprafață mai mică de 50 mp, dobândit prin orice alt mod decât programul Prima Casă/Noua Casă;
  • Beneficiarul poate să achiziționeze o singură locuință prin creditul acordat, aflată pe teritoriul României și înscrisă în Cartea Funciară.
    Beneficiarul are calitatea de împrumutat în raport finanțatorul. De asemenea, este necesară și îndeplinirea condițiilor impuse de banca finanțatoare.

În cazul în care unul dintre soți este sau a fost beneficiar al programului Noua Casă, creditul poate fi accesat doar de către soțul care îndeplinește condițiile de eligibilitate, iar celălalt poate obține calitatea de garant sau coplătitor, având aceleași drepturi și obligații precum beneficiarul.

Lasa un raspuns

Adresa de email nu va fi publicata.