Analiză Storia: În Bucureşti, preţul mediu pentru vânzarea apartamentelor este cu 10% mai mare comparativ cu anul trecut

Analiză Storia: În Bucureşti, preţul mediu pentru vânzarea apartamentelor este cu 10% mai mare comparativ cu anul trecut

In luna februarie a acestui an, preţurile apartamentelor de vânzare au înregistrat o creştere de 9% comparativ cu luna februarie a anului trecut, conform unui comunicat remis redacţiei.

Conform comunicatului, preţul solicitat pe metru pătrat pentru apartamentele noi de vânzare a crescut cu 10% în luna februarie 2024 vs. februarie 2023, în timp ce preţul apartamentelor vechi a crescut, în medie, cu 8%, conform celor mai recente date de pe Storia, platforma de imobiliare lansată de OLX. În ceea ce priveşte durata de viaţă a anunţurilor cu proprietăţi de vânzare de pe site, aceasta a scăzut cu 12% faţă de luna februarie 2023 şi cu 10% faţă de luna ianuarie 2024, ceea ce arată că interesul utilizatorilor este mai ridicat şi că proprietăţile se tranzacţionează mai rapid. Concret, cu cât scade durata de expunere a anunţurilor pe site, creşte viteza de tranzacţionare a imobilelor menţionate în anunţurile imobiliare.

“În luna februarie am remarcat o ascensiune spectaculoasă a interesului pentru apartamentele de vânzare, cu o creştere de 78% la capitolul contactărilor, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Analizând evoluţia şi faţă de ianuarie 2024, observăm o uşoară diminuare de doar 1%, deşi luna februarie a avut un număr mai redus de zile calendaristice. De asemenea, am observat că în ciuda statutului său de lider economic, cu cele mai mari venituri din ţară, Bucureştiul ocupă doar locul trei în ceea ce priveşte preţul pe metru pătrat, ceea ce evidenţiază o accesibilitate crescută la capitolul achiziţionării de locuinţe şi contribuie la creşterea atractivităţii pieţei imobiliare din Bucureşti”, a declarat Răzvan Ceapă, Head of Operations Storia & OLX Imobiliare.

Cum au evoluat preţurile apartamentelor de vânzare în Capitală, în luna februarie 2024

În Bucureşti, preţul mediu pentru vânzarea apartamentelor noi şi vechi a fost în luna februarie 2024 de 1.745 euro/metru pătrat. De asemenea, preţul mediu solicitat pentru vânzarea unui apartament nou a fost, în februarie 2024, de 1.751 euro/metru pătrat, un preţ cu 10% mai ridicat faţă de aceeaşi lună a anului anterior şi cu 3% mai mare faţă de luna ianuarie 2024. În ceea ce priveşte apartamentele vechi, acestea au avut un preţ de cerere de 1.739 euro/metru pătrat, cu 9% mai ridicat faţă de luna februarie a anului trecut, dar similar cu cel din luna ianuarie a anului curent.

Evoluţia preţurilor în cele mai mari oraşe din ţară

Comparând preţurile apartamentelor noi de vânzare cu cele ale apartamentelor vechi din cele 9 oraşe analizate, oraşele cu cele mai multe anunţuri de pe platformă, se observă o serie de diferenţe.

Astfel, în Cluj-Napoca regăsim cea mai mică diferenţă de preţ între cele două tipuri de imobile (noi vs. vechi), cu o diferenţă de sub 1% în favoarea apartamentelor noi. De asemenea, cea mai mare diferenţă de preţ se regăseşte în Braşov, unde apartamentele vechi sunt mai ieftine cu 12% comparativ cu apartamentele noi. Totodată, oraşele Iaşi şi Sibiu sunt singurele în care preţurile apartamentelor vechi sunt mai mari ca preţurile apartamentelor noi cu 1%, respectiv 3%.

CLUJ-NAPOCA: În luna februarie a.c., preţurile medii pentru apartamentele noi şi vechi din Cluj-Napoca au fost de 2.619 euro/metru pătrat. De asemenea, preţul mediu de cerere pentru un apartament nou a fost de 2.622 euro/metru pătrat, cu 6% mai ridicat comparativ cu februarie 2023. Apartamentele vechi din Cluj-Napoca au avut un preţ mediu de cerere de 2.614 euro/metru pătrat, cu 11% mai ridicat decât în aceeaşi lună a anului anterior.

IAŞI: În februarie 2024, preţul mediu de cerere pentru apartamentele noi şi vechi din Iaşi a fost de 1.532 euro/metru pătrat. De asemenea, preţurile apartamentelor noi au înregistrat o creştere medie de 9%, ajungând la 1.526 euro/metru pătrat, în timp ce apartamentele vechi au înregistrat o majorare de 11%, comparativ cu luna februarie 2023, fiind de 1.544 euro/metru pătrat.

TIMIŞOARA: În februarie a.c., preţul mediu de cerere pentru apartamentele noi şi vechi din Timişoara a fost de 1.545 euro/metru pătrat. De asemenea, preţul mediu pe metru pătrat pentru apartamentele noi de vânzare a fost de 1.556 euro, cu 3% mai ridicat faţă de aceeaşi lună a anului 2023. La apartamentele vechi se observă o creştere de 8%, acestea ajungând la un preţ mediu de cerere de 1.541 euro/metru pătrat.

BRAŞOV: În februarie a.c., preţul mediu de cerere pentru apartamentele noi şi vechi din Braşov a fost de 1.892 euro/metru pătrat. De asemenea, preţul mediu de cerere pentru apartamentele noi din Braşov a ajuns la 2.035 euro/metru pătrat, cu 5% mai ridicat decât cel din februarie 2023. Totuşi, preţurile apartamentelor vechi au crescut accelerat, cu 15% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, ajungând la o medie de 1.788 euro/metru pătrat.

SIBIU: În februarie a.c., preţul mediu de cerere pentru apartamentele noi şi vechi din Sibiu a fost de 1.488 euro/metru pătrat. De asemenea, preţul mediu de cerere pentru apartamentele noi a crescut cu 13% în luna februarie a.c. faţă de februarie 2023, ajungând la 1.468 euro/metru pătrat. În acelaşi timp, preţurile pentru locuinţele vechi au avut creşteri mai temperate (+4%), ajungând la 1.507 euro/metru pătrat.

CONSTANŢA: În februarie a.c., preţul mediu de cerere pentru apartamentele noi şi vechi din Constanţa a fost de 1.681 euro/metru pătrat. De asemenea, în luna februarie a.c., apartamentele noi au avut un preţ de cerere de 1.737 euro/metru pătrat, cu 3% mai ridicat faţă de aceeaşi lună a anului anterior. În acelaşi timp, apartamentele vechi au avut preţuri medii de cerere cu 8% mai ridicate faţă de luna februarie 2023, ajungând la o valoare de 1.637 euro/metru pătrat.

ORADEA: În februarie a.c., preţul mediu de cerere pentru apartamentele noi şi vechi din Oradea a fost de 1.530 euro/metru pătrat. De asemenea, preţul mediu pe metru pătrat pentru apartamentele noi a fost de 1.572 euro (în creştere cu 5% în februarie 2024 vs. 2023). Preţurile medii pentru apartamentele vechi au înregistrat o creştere rapidă, atingând un preţ mediu de cerere de 1.502 euro/metru pătrat, cu o majorare de 15% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

CRAIOVA: În februarie a.c., preţul mediu de cerere pentru apartamentele noi şi vechi din Craiova a fost de 1.556 euro/metru pătrat. De asemenea, preţul mediu de cerere pentru apartamentele noi a fost de 1.569 euro/metru pătrat (în creştere cu 9% în februarie 2024 vs. 2023), în timp ce preţul de cerere pentru cele vechi a fost de 1.551 euro/metru pătrat, cu 9% mai ridicat comparativ cu aceeaşi lună anului anterior.

Analiza a fost realizată de Storia – platforma de imobiliare lansată de OLX, ca parte din iniţiativa “Drumul inteligent spre acasă”, prin care brandul îşi propune să contribuie la transparentizarea informaţiilor necesare tuturor cumpărătorilor, chiriaşilor, proprietarilor, agenţilor şi dezvoltatorilor, cu scopul de a-i susţine să ia decizii în cunoştinţă de cauză.

Lasa un raspuns

Adresa de email nu va fi publicata.