Creditorii unui dezvoltator imobiliar chinez vor să dea în judecată statul pentru neplata datoriilor

Creditorii unui dezvoltator imobiliar chinez vor să dea în judecată statul pentru neplata datoriilor

Un grup de creditori offshore ai dezvoltatorului imobiliar China South City vor să îl dea în judecată pe principalul acţionar, un vehicul controlat de statul chinez, pentru neplata datoriilor, în ceea ce ar urma să fie o premieră în sectorul imobiliar chinez, au declarat pentru Reuters mai multe surse din apropierea acestui dosar.

La începutul acestei luni, China South City nu a putut plăti principalul în valoare de 11,25 milioane de dolari pentru o emisiune de obligaţiuni în dolari care a ajuns la maturitate în data de 9 februarie şi este considerat de creditori a fi în incapacitate de plată cu privire la datorii offshore în valoare de 1,3 miliarde de dolari.

Grupul de creditori se pregăteşte să demareze o acţiune juridică la un tribunal din Hong Kong împotriva vehiculului de stat Shenzhen SEZ Construction and Development Group Co., care deţine 29% din acţiunile dezvoltatorului imobiliar China South City, au dezvăluit sursele citate de Reuters.

Dacă acţiunea juridică va fi înaintată, ar fi primul proces intentat unui dezvoltator imobiliar chinez sprijinit de stat pentru recuperarea plăţilor datorate creditorilor, de la debutul intrării în criză a acestui sector în 2021.

Acesta este doar unul dintre cazurile intentate la tribunalele din Hong Kong de creditorii offshore împotriva dezvoltatorilor imobiliari chinezi şi în care aproape toţi cer lichidarea dezvoltatorilor după ce aceştia din urmă nu au reuşit să îşi ramburseze datoriile.

Sectorul imobiliar, un important pilon al celei de-a doua economii a lumii, a trecut dintr-o criză în alta începând din 2021, după ce presiunile autorităţilor de reglementare asupra unui boom al construcţiilor pe datorie a declanşat o criză de lichidităţi.

Cu sediul la Shenzhen, China South City este unul din primii dezvoltatori imobiliari care au primit sprijin guvernamental în 2022, când s-a confruntat cu presiuni financiare. La acea dată, Shenzhen SEZ, care este controlat de organismul care gestionează activele statului chinez, a cumpărat o participaţie de 29% la dezvoltatorul imobiliar şi a oferit clauze de tip keepwell deţinătorilor de obligaţiuni China South City.

Conform unei clauze de tip keepwell, o firmă mamă se angajează să menţină solvabilitatea şi sprijinul financiar pentru o subsidiară pentru o anumită perioadă de timp prevăzută în acord. Astfel de clauze au fost utilizate de companiile chineze în ultimii ani pentru emiterea de obligaţiuni offshore.

Lasa un raspuns

Adresa de email nu va fi publicata.