Investițiile imobiliare s-au înjumătățit în 2023: acest lucru va duce la scumpirea caselor

Investițiile imobiliare s-au înjumătățit în 2023: acest lucru va duce la scumpirea caselor

Investiţiile imobiliare au totalizat în 2023 aproximativ 476 milioane de euro, în scădere cu mai mult de jumătate faţă de maximul atins în 2022, de 1,25 miliarde de euro, potrivit raportului anual publicat de Colliers, citat de Agerpres.

Volumul pieţei a fost puternic impulsionat de vânzarea portofoliului de 25 de active de retail Mitiska REIMs către un nou jucător, fondul britanic M Core, pentru 219 milioane de euro, se menţionează într-un comunicat al companiei de consultanţă imobiliară.

A doua cea mai importantă tranzacţie din acest an a fost vânzarea şi închirierea depozitelor FM Logistics, achiziţionate de CTP, liderul pieţei locale industriale şi de logistică, pentru o valoare estimată la aproximativ 60 de milioane de euro. A treia cea mai mare tranzacţie a implicat vânzarea clădirii One Herăstrău unui nou jucător pe piaţa locală, grupul leton Vincit Union, cu aproximativ 21 de milioane de euro.

“În 2023, a avut loc o tranzacţie notabilă cu o sursă de capital ce lipsea în mare măsură de pe piaţa locală de investiţii: investitorii instituţionali domestici. Astfel, divizia de asset management a celei mai mari bănci locale, BT Asset Management, a achiziţionat proprietăţile imobiliare ale Amethyst România printr-o tranzacţie de sale-leaseback, evaluată la 12 milioane de euro. Este important pentru piaţa locală de capital ca acest sector să înregistreze creştere de activitate în viitor”, a explicat Robert Miklo, director Investment Services la Colliers, citat în comunicat.

În ultimul an şi jumătate, condiţiile de finanţare limitată, împreună cu creşterea ratelor dobânzilor, au dus la scăderea preţurilor şi la creşterea randamentelor pe plan global, inclusiv în România. Cu toate acestea, specialiştii Colliers subliniază că România nu a urmat această tendinţă de scădere a randamentelor la fel de puternic ca alte pieţe, iar corecţia preţurilor nu a fost la fel de mare.

Potrivit sursei citate, randamentele pentru spaţiile de birouri din România se situau între 7,25% şi 7,75% la sfârşitul anului trecut (în creştere faţă de 6,75% la sfârşitul lui 2022), randamentele pentru spaţiile comerciale variau între 7 – 7,50% (faţă de 6,75% la sfârşitul lui 2022), iar randamentele pentru segmentul industrial oscilau între 7,25 – 7,75% (faţă de 7,50% la sfârşitul anului trecut).

Consultanţii Colliers prevăd că o influenţă semnificativă asupra volumului tranzacţiilor pe termen lung ar putea veni din partea a ceea ce ei numesc “piaţa primară” a clădirilor de birouri de primă clasă, adică cele construite de dezvoltatori cu un model de afaceri de tipul “construieşte, închiriază, vinde”. Deoarece se anticipează livrarea unui număr redus de clădiri în următorii ani, acest aspect ar putea influenţa cererea viitoare pentru spaţii de birouri. În absenţa acestei cereri, presiunea asupra randamentelor, în special a celor de birouri şi, într-o măsură mai mică, a celor de retail, rămâne ridicată iar consultanţii companiei estimează că există o probabilitate semnificativă de creştere uşoară a pieţei în viitor.

Raportul semnalează că anul 2023 a fost unul relativ slab pentru întreaga piaţă de investiţii din Europa Centrală şi de Est (ECE), toate pieţele din regiune înregistrând scăderi ale volumelor de la un an la altul, cuprinse între 18% şi 68%. În cifre absolute, volumul de investiţii în cele mai mari şase economii din regiune (Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia, România, Slovacia) a scăzut cu 54% faţă de 2022, atingând un nivel de 4,9 miliarde de euro, cel mai redus din 2012, se arată în raportul “The CEE Investment Scene 2023/2024”. Această evoluţie a fost determinată de creşterea costului capitalului şi de perspectivele mai puţin favorabile pentru unele sectoare imobiliare, ceea ce a redus semnificativ interesul investitorilor.

În ceea ce priveşte randamentele, acestea au crescut aproape peste tot în regiunea ECE-6, reflectând o tendinţă similară în economiile avansate. Polonia a continuat să fie liderul din regiune, cu un volum de investiţii care a reprezentat 38% din totalul general al ECE-6, urmată de Republica Cehă, cu o cotă de 23% din volumele din 2023.

Expert imobiliar: În trei ani se vor scumpi masiv apartamentele

Efectul lipsei investițiilor s-ar putea vedea direct în prețul imobilelor. Începând cu anul 2026, prețul imobilelor din România se va scumpi într-un ritm accelerat. Motivul principal al acestor majorări îl reprezintă faptul că nu mai există proiecte în dezvoltare, iar, la orizont, nu se zăresc alte investiții mari în această zonă. Aceasta este explicația Antoanelei Comșa, deputy CEO al Meta Estate Trust, într-un interviu anterior pentru wall-street.ro.

Expertul în imobiliare Antoanela Comșa spune că în următorii trei – patru ani vom asista la o majorare semnificativă a prețului proprietăților imobiliare. Explicația acestui fenomen vine din scăderea ofertei și creșterea cererii, un lucru care ar putea pune o presiune și pe chirii.

Din 2026-2027 vom vedea creșteri foarte mari ale prețurilor la imobiliare. Motivul principal: nu mai vedem la orizont proiecte noi. Antoanela Comșa, deputy CEO al Meta Estate Trust

Lasa un raspuns

Adresa de email nu va fi publicata.