Lucrări construcţii: Scădere anuală de 14,7% în ianuarie 2024 – date INS

Lucrări construcţii: Scădere anuală de 14,7% în ianuarie 2024 – date INS

Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, ca serie brută, cu 77% în luna ianuarie a acestui an, faţă de luna precedentă, şi cu 14,7% comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate miercuri, scăderea consemnată în ianuarie 2024 faţă de decembrie 2023 a fost generată de lucrările de construcţii noi şi lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-77% fiecare) şi la lucrările de reparaţii capitale (-76,7%), scrie Agerpres.

Pe obiecte de construcţii, au avut loc scăderi în cazul lucrărilor de construcţii inginereşti (-79,6%), clădirilor rezidenţiale (-77,9%) şi clădirilor nerezidenţiale (-70,8%).

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii s-a diminuat cu 34,2%, în perioada menţionată, scădere evidenţiată la lucrările de construcţii noi (-40,8%), lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-17,7%) şi la lucrările de reparaţii capitale (-9,7%).

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile rezidenţiale (-47%), construcţiile inginereşti (-28,9%) şi la clădirile nerezidenţiale (-16%).

Comparativ cu ianuarie 2023, volumul lucrărilor de construcţii pe serie brută a scăzut, pe total, cu 14,7%. Pe elemente de structură, scăderi s-au înregistrat la lucrările de construcţii noi (-20,7%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-1,9%). În schimb, lucrările de reparaţii capitale au crescut cu 4,3%.

Pe obiecte de construcţii, scăderi s-au înregistrat la clădirile rezidenţiale (-53,1%) şi la construcţiile inginereşti (-0,3%). Clădirile nerezidenţiale au crescut cu 5,8% în perioada menţionată.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, pe total, cu 15%. Pe elemente de structură, lucrările de construcţii noi au scăzut cu 20,7%. Creşteri s-au evidenţiat la lucrările de reparaţii capitale (+4,6%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+1,5%).

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile rezidenţiale cu 53,2%. Construcţiile inginereşti şi clădirile nerezidenţiale au crescut cu 7,6%, respectiv cu 6,4%.

Lasa un raspuns

Adresa de email nu va fi publicata.