NEPI Rockcastle pune la bătaie un buget de peste 650 milioane euro pentru proiectele sale imobiliare

NEPI Rockcastle pune la bătaie un buget de peste 650 milioane euro pentru proiectele sale imobiliare

NEPI Rockcastle alocă un buget de peste 650 de milioane de euro în lucrări de construcție și reamenajare a proiectelor sale imobiliare, anunțând planuri pentru trei dintre cele mai mari proprietăți pe care le are în România, acestora adăugându-se și proiecte din Bulgaria, Ungaria sau Polonia.

“În prezent, NEPI Rockcastle își adaptează cu atenție portofoliul de proiecte aflate în dezvoltare, pentru a răspunde cererii mari de spații comerciale, pe care am observat-o în Europa Centrală și de Est, atât din partea retailerilor internaționali și locali, cât și dinspre alte sectoare, precum divertismentul sau HoReCa”, a declarat, într-un comunicat remis redacției, Rüdiger Dany, CEO al NEPI Rockcastle.

Potrivit lui extinderea companiei în regiunea Europei Centrale și de Est este o necesitate, pentru că aici există un potențial remarcabil.

„Spre deosebire de Europa de Vest, suprafața de spații comerciale este în continuare prea mică în raport cu cererea, iar economiile din regiune sunt într-un proces puternic de creștere. Tocmai de aceea ne-am calibrat strategia de dezvoltare, începând cu achizițiile de proprietăți pe care le-am făcut la finalul lui 2022 și continuând cu dezvoltările și proiectele majore derulate în 2023, precum și adaptarea programului nostru de investiții. Ne așteptăm ca actualul portofoliu de proiecte aflate în dezvoltare să aducă profit din 2027”, a completat CEO-ul companiei.

NEPI Rockcastle are un portofoliu de 168.800 mp de proiecte în construcție sau modernizare, deja demarate sau în plan pentru 2024, în România, Polonia, Bulgaria și Ungaria.

Cele mai importante sunt:

  • Extinderea Promenada Mall, București, România – proiect mixed-use în valoare de aproximativ 282 milioane de euro, cu o suprafață de 55.400 mp, a cărui finalizare este planificată la sfârșitul anului 2026. Proiectul este amplu și presupune excavarea celui mai adânc subsol de clădire din Europa Centrală și de Est, de 26 de metri, unde va fi construită o parcare de 2.400 de locuri, amplasată pe șase niveluri.
  • Dezvoltarea Galați Retail Park, România – proiectul va avea 33.200 mp, iar investiția se va ridica la 48 milioane de euro.
  • Dezvoltarea Promenada Plovdiv, Bulgaria – noul centru comercial va ocupa o suprafață de 60.500 mp, va genera aproximativ 1.500 de locuri de muncă, iar investiția se ridică la 173 milioane de euro. Proiectul se află în curs de autorizație, iar inaugurarea sa este planificată pentru 2026. Promenada Plovdiv va fi a treia investiție a companiei în Bulgaria, alături de Serdika Center și Paradise Center din Sofia. Prin deschiderea viitorului centru comercial, Bulgaria va deveni a treia cea mai mare piață din portofoliul NEPI Rockcastle, după suprafața închiriabilă brută (GLA) și valoarea activelor, în urma României și a Poloniei și înaintea Ungariei.
  • Modernizarea Bonarka City Center Mall, Cracovia, Polonia – proiect în valoare de 79 milioane de euro, care include o reproiectare arhitecturală de natură să adauge 4.700 mp la suprafață inițială de 76.300 mp.
  • Modernizarea Arena Mall, Budapesta, Ungaria – un proiect îm valoare de 31 milioane de euro, cu o durată de cinci ani.
  • Alte proiecte: extinderea Ploiești Shopping City, România – proiectul presupune adăugarea a 7.400 mp; extinderea Galeria Wolomin cu 2.800 mp și Pogoria Shopping Centre, în Dabrowa Gornicza, cu 4.800 mp, ambele în Polonia. Investițiile se ridică la o valoare totală de 39 milioane de euro.

De asemenea, NEPI Rockcastle intenționează să extindă proiectul său pilot de succes, care a presupus instalarea de panouri fotovoltaice substanțial în tot portofoliu de proprietăți din România, în 2022 și 2023.

Astfel, în prezent, aceste instalații produc 25% din necesarul total de energie al portofoliului din România. Instalarea panourilor fotovoltaice s-a dovedit a fi un proiect care nu doar că se aliniază strategiei de sustenabilitate a grupului, ci are si un impact pozitiv din punct de vedere operațional.

Lasa un raspuns

Adresa de email nu va fi publicata.