Regulament UE privind închirierea locuințelor pe Airbnb, Booking și alte platforme, votat de Parlamentul European

Regulament UE privind închirierea locuințelor pe Airbnb, Booking și alte platforme, votat de Parlamentul European

Parlamentul Eurpean a adoptat joi un regulment care își propune să „protejeze consumatorii de ofertele frauduloase” de închiriere a locuințelor pe termen scurt prin intermediul platformelor digitale, în condițiile în care 25% din cazările efectuate în UE sunt prin Airbnb, Booking, Expedia, TripAdvisor și alte platforme.

Europarlamentarii au adoptat regulamentul privind colectarea de date privind închirierile pe termen scurt (STR) cu 493 de voturi pentru, 14 împotrivă și 33 de abțineri. Mai rămâne ca regulamentul să fie aprobat și de Consiliul UE (miniștri din statele membre) după care se va publica în Jurnalul Oficial al UE, iar apoi actul normativ va începe să se aplice în 24 de luni.

Principalele prevederi ale Regulamentului:

  • Procedura simplă de înregistrare. Potrivit unui comunicat transmis de Parlamentul European, platformele online care facilitează servicii de închiriere pe termen scurt trebuie să respecte obligațiile privind procedurile de înregistrare și partajarea datelor pentru proprietățile pe care le listează și care sunt situate în zonele în care există un proces de înregistrare. O procedură simplă de înregistrare online va permite autorităților relevante să identifice gazda și unitatea lor și să le verifice informațiile.
  • Servicii de închiriere mai sigure pentru călători. Platformele online vor trebui să se asigure că informațiile furnizate de gazde sunt corecte și complete și că numărul de înregistrare este vizibil clar pe lista corespunzătoare. Platformele online vor trebui să facă eforturi rezonabile pentru a verifica informațiile aleatoriu. Autoritățile competente din statele membre UE pot suspenda numerele de înregistrare, pot cere platformelor să elimine proprietățile introduse ilegal sau pot impune sancțiuni platformelor sau gazdelor neconforme.
  • Schimb de date. Statele membre UE vor înființa punct unic de înregistrare digital pentru a primi date de la platforme despre activitatea gazdelor (de exemplu, numărul de nopți în care unitatea a fost închiriată, numărul de oaspeți, adresa specifică, numărul de înregistrare, adresa URL a listării). Colectarea acestor date va permite autorităților să monitorizeze conformitatea cu procesele de înregistrare a gazdelor și va permite autorităților naționale să implementeze politici adecvate în sectorul închirierii de cazare pe termen scurt.

„Orașele se confruntă cu o creștere a numărului de închirieri ilegale de vacanță pe termen scurt. Acest lucru face ca orașele din Europa să fie mai greu de locuit și mai puțin accesibile. Această lege impune platformelor să-și partajeze datele cu autorităților locale, permițândule acestora să aplice mai bine regulile pentru închirieri, astfel încât locuințele să rămână accesibile rezidenților”, a declarat europarlamentarul olandez Kim Van Sparrentak (Verzi), negociatorul Parlamentului European pentru acest regulament.

Lasa un raspuns

Adresa de email nu va fi publicata.