Scădere semnificativă a autorizațiilor de construcție în România, în ianuarie 2024

Scădere semnificativă a autorizațiilor de construcție în România, în ianuarie 2024

Potrivit Institutului Național de Statistică (INS), numărul autorizațiilor de construire pentru clădiri rezidențiale în ianuarie 2024 a înregistrat o scădere de 12% față de aceeași perioadă din anul precedent, ajungând la 1.829 de autorizații eliberate, relatează Agerpres.

Pentru clădirile nerezidențiale, în prima lună din 2024 s-au eliberat 371 de autorizații de construcție, reprezentând o diminuare de 8,2% în comparație cu ianuarie 2023, când au fost înregistrate 404 autorizații.

Datele INS arată că autorizațiile de construcție pentru clădirile rezidențiale au vizat o suprafață utilă totală de 421.032 de metri pătrați, înregistrând o scădere de 24,8%. Din totalul autorizațiilor eliberate pentru clădirile rezidențiale, 70,1% sunt destinate zonei rurale.

În ceea ce privește distribuția regională, scăderea numărului de autorizații de construcție pentru clădirile rezidențiale a fost evidentă în mai multe regiuni de dezvoltare, inclusiv Centru, Sud-Muntenia, Nord-Vest, București-Ilfov și Sud-Vest Oltenia. În schimb, au fost înregistrate creșteri în regiunile de dezvoltare Sud-Est, Vest și Nord-Est.

În ceea ce privește clădirile nerezidențiale, suprafața utilă totală a autorizațiilor de construcție eliberate în ianuarie 2024 a fost de 153.797 de metri pătrați, în scădere cu 32,5% față de aceeași perioadă din anul anterior.

Scăderea suprafeței utile a fost remarcată în regiunile de dezvoltare Centru, Nord-Vest, București-Ilfov, Vest și Nord-Est, în timp ce creșteri au fost înregistrate în regiunile de dezvoltare Sud-Est, Sud-Muntenia și Sud-Vest Oltenia.

Lasa un raspuns

Adresa de email nu va fi publicata.