Cluj Napoca a atras cea mai mare cerere nouă de spații de birouri anul trecut

Cluj Napoca a atras cea mai mare cerere nouă de spații de birouri anul trecut

În afara Capitalei, companiile au închiriat mai puțin de o cincime din suprafața totală tranzacționată în București, conform unui studiu realizat de Fortim Trusted Advisors, membră în Alianța BNP Paribas Real Estate.

În total, firmele au închiriat spații moderne, la nivel regional, cu o suprafață totală de 37.441 mp, ceea ce reprezintă 18% din volumul înregistrat în București, la nivelul lui 2023. Acest volum este în scădere față de anul anterior, 2022, o parte din marile tranzacții aflate în curs de negociere fiind amânate pentru acest an.

Cel mai mare volum de spații noi de birouri s-au tranzacționat în Cluj-Napoca, 33% din totalul închirierilor noi la nivelul tuturor centrelor regionale. Pe locurile următoare se află orașele Timișoara și Iași.

“În primul trimestru al anului 2024, mai multe tranzacții de închiriere pentru spații de birouri în Cluj-Napoca sunt în faza finală de negociere. Recent, s-a observat o cerere crescută pentru spații cu un nivel avansat de amenajare, capabile să asigure o mutare rapidă. Oferta rămâne limitată, în ciuda unui număr substanțial de proiecte aflate în curs de dezvoltare”, declară Nicolae Ciobanu, Managing Partner – Head of Advisory la Fortim Trusted Advisors.

Cluj-Napoca a reușit să atragă cei mai mulți chiriași noi, cu suprafața cea mai mare, de 12.202 mp, de spații închiriate. Printre chiriașii noi se numără Sensience, Principal33, Viking Romania, Datanet Systems.

Timișoara se află pe locul doi la închirieri de spații noi, cu companii precum Acces Group Ericsson, SomProduct, HUF. Pe de altă parte, în orașul Timișoara s-a înregistrat cel mai mare volum de închirieri, cu tot cu renegocieri, la nivel regional, de peste 15.000 mp. Printre firmele care și-au reînnoit contractele se numără Continental și Deutsche Telekom, din clădirile Electrotimiș Business Park și AFI Park Timișoara.

În 2024, în Timișoara se va livra o clădire nouă de birouri, ce ar putea atrage cererea nouă: Paltim Office, cu o suprafață de 16.000 mp.

Pe locul trei s-a situat orașul Iași, cu un total de 9.043 mp. Printre companiile care s-au mutat în spații noi în acest oraș se numără IBM, Cognizant, BRD, Infineon și RINF, arată Fortim Trusted Advisors.

La Iași s-a raprtat și cea mai mică rată de neocupare, iar în 2023 s-a dat în folosință și cel mai mare proiect de birouri la nivel regional, Palas Campus, cu o suprafață de 60.000 mp. Proiectul a avut însă multe contracte de pre-închiriere semnate înainte cu un an-doi, din 2021-2022.

“În orașele regionale, rata de neocupare a spațiilor de birouri este scăzută, datorită unei abordări de dezvoltare progresivă. Parcurile de birouri se extind în mod strategic, adăugând una sau două clădiri anual sau la intervale de doi ani, în funcție de cererea pieței. În Cluj-Napoca, mai multe proiecte au fost amânate. Trei clădiri dintr-un proiect major și două din altul, cu o suprafață totală de 43.664 mp, sunt planificate pentru finalizare între 2025 și 2026, condiționată de nivelul cererii existente”, completează Nicolae Ciobanu.

În ceea ce privește domeniile de activitate ale chiriașilor de birouri din centrele regionale, cei mai mulți sunt din sectorul IT&C, 61%, pe locul doi, la foarte mare distanță ca pondere, aflându-se domeniul Professional Services, cu 9,7% și pe locul trei Manufacturing & Industries, cu 8,2%.

Lasa un raspuns

Adresa de email nu va fi publicata.