Cum iau cuplurile din România decizia de a cumpăra o casă

Cum iau cuplurile din România decizia de a cumpăra o casă

Aproximativ 82% dintre românii care sunt în căutarea unei locuințe sunt de părere că procesul de achiziție este mai ușor în cuplu, iar 90% sunt convinși că vor găsi proprietatea potrivită pentru ei, conform ultimului sondaj realizat în rândul utilizatorilor Storia și OLX Imobiliare.

Pentru 60% dintre respondenții la studiu, comunicarea în cuplu este considerată ușoară, în timp ce pentru 13% este percepută ca fiind mai dificilă.

În același timp, 27% declară că nu o percep nici grea, nici ușoară. Întrebați care este nivelul de dificultate de a găsi o proprietate care să satisfacă nevoile ambilor parteneri, 43% declară că le este ușor, 27% spun că procesul este dificil, iar 30% consideră că nu este nici greu, dar nici ușor.

În plus, 27% dintre respondenții care sunt în căutarea unei locuințe au oprit căutarea la un moment dat pentru că nu reușeau să ajungă la un acord.

În relația de cuplu, una dintre provocările majore o constituie stabilirea bugetului și a locuinței. Astfel, 26% dintre respondenți au dificultăți în a ajunge la un acord cu privire la bugetul final, în timp ce 28% întâmpină dificultăți în a găsi o zonă potrivită pentru ambii parteneri.

În ceea ce privește partea financiară, 61% declară că vor plăti locuința în mod egal, 19% o vor plăti proporțional cu veniturile, în timp ce în 20% dintre cazuri locuința va fi plătită doar de unul dintre parteneri. De asemenea, 60% vor plăti viitoarea locuință cu un credit bancar.

În 60% dintre cazuri, creditul bancar urmează să fie plătit în mod egal, iar 25% declară că vor plăti creditul proporțional cu veniturile fiecăruia. Totuși, în 15% dintre cazuri, creditul urmează să fie plătit doar de unul dintre parteneri.

Când vine vorba de compromisuri, în 75% dintre situații, ambii parteneri au făcut concesii, iar 51% declară că au fost implicați în mod egal în procesul de căutare.

Procesul de achiziție în cuplu, supus diferențelor între generații

Comunicarea în cuplu cu privire la achiziția unei locuințe devine mai dificilă cu trecerea timpului. În timp ce pentru Generațiile Z (sub 27 de ani), Y (28-43 de ani) și X (44-59 de ani) comunicarea este dificilă în proporție de 11-12%, pentru Generația Baby Boomers (peste 60 de ani), procentajul crește la 26%.

Chiar și după o perioadă îndelungată petrecută în cuplu, cei cu vârsta de peste 60 de ani întâmpină dificultăți semnificative în luarea deciziilor în doi. Conform sondajului, 42% dintre Baby Boomers consideră că doar unul dintre parteneri face compromisuri, în timp ce 61% declară că doar unul dintre ei s-a implicat mai mult în căutarea proprietăților. În schimb, în generațiile mai tinere, în peste 70% dintre cazuri partenerii fac compromisuri în mod egal.

În privința achitării locuinței, partenerii din Generațiile X, Y și Z contribuie, în general, în mod egal, în timp ce pentru o proporție semnificativă din Generația Baby Boomers plata este responsabilitatea exclusivă doar a unuia dintre parteneri (în 38% dintre cazuri).

Așadar, generațiile mai tinere tind să împartă sarcinile financiare în mod egal, în contrast cu Baby Boomers, unde este mai obișnuit să plătească doar unul dintre parteneri.

„Datele colectate de pe platformele noastre indică faptul că, pe măsură ce trece timpul, cuplurile se confruntă cu dificultăți în comunicare în luarea deciziilor legate de imobiliare. În timp ce generațiile mai tinere par să adopte o abordare egalitară în împărțirea responsabilităților, inclusiv a costurilor și a compromisurilor, observăm că în rândul generației Baby Boomers (cei de peste 60 de ani) este mai probabil ca un singur partener să facă compromisuri și să suporte integral cheltuielile legate de locuință sau credit,” a declarat Monica Dudău, Marketing Manager Storia & OLX Imobiliare.

O diferență mare între generații poate fi observată în legătură cu tipul de finanțare preferat. Majoritatea celor din Generația Z (65%) și Y (67%) au indicat că intenționează să achiziționeze locuința cu credit bancar. În schimb, pentru cei din Generația X, situația este diferită – doar 40% dintre aceștia au în plan să acceseze un credit bancar. În ceea ce privește Generația Baby Boomers, aceștia preferă, în cea mai mare parte, să plătească integral, fără finanțare bancară (83% dintre cazuri).

În ceea ce privește dificultățile legate de decizie, 42% dintre Baby Boomers consideră că doar unul dintre parteneri face compromisuri în proces, în timp ce 61% dintre ei au declarat că doar unul dintre parteneri caută activ proprietăți. De asemenea, în comparație cu celelalte generații, cei de peste 60 de ani au raportat în cea mai mare măsură că ar prefera să ia deciziile singuri, și nu în cuplu (29% dintre cazuri).

Lasa un raspuns

Adresa de email nu va fi publicata.